Sådan kan du bruge dine børnepenge

En gang i kvartalet modtager alle børnefamilier, der har børn med bopæl på folkeregisteradressen, børnepenge. Det er en dag mange ser frem til, fordi pengene i en del familier er en tiltrængt økonomisk vitaminindsprøjtning. Det er nemlig dyrt at have børn, fordi der udgifter til både daginstitutioner, fritidsaktiviteter og nyt tøj eller nødvendigt udstyr.

Hos andre er børnepengene en dejlig ekstraindkomst, som bruges på at forsøde tilværelsen som familie med udflugter, ferier eller fælles ting til hjemmet.

Nogle bruger derimod børnepengene til opsparing eller lader dem indgå som en del af budgettet.

Her får du 3 forslag til, hvordan du kan bruge dine børnepenge på en måde så de enten rækker længst, kommer hele familien til gode eller hjælper barnet senere i livet.

Udnyt muligheden for børnepengekredit

Mange webshops tilbyder såkaldt børnepengekredit. Det går ud på, at du kan handle præcis hvornår du vil, men vente med at betale, til børnepengene er gået ind på kontoen.

Det gør de den 20. januar, 20. april, 20. juli og 20. oktober – eller sidste hverdag inden denne dato.

Det betyder, at du kan shoppe på før-udsalg i december og vente med at betale til januar. Du kan også købe billigt sommertøj i marts og betale med børnepenge i april.

Det giver dig mulighed for at udnytte de gode tilbud på børnetøj og børnesko, når de er der. Også selvom diversekontoen for den pågældende måned måske allerede er opbrugt.

betal med børnepenge når der er udsalg og få mere børnetøj for pengene.

Brug børnepengene på hele familien

Egentlig hedder børnepenge slet ikke børnepenge – men Børne-og Ungeydelse. Tidligere hed det endda Børnefamilieydelse. Der er derfor ikke nødvendigvis tale om, at det er selve barnets penge, men i virkeligheden hele familiens.

Derfor er der også familier, der bruger deres børnepenge på noget, der gavner alle på én gang.

Man får et fast beløb i børnepenge afhængig af, hvor mange børn man har og hvor gamle de er.

Satserne i 2020 er:

  • 0-2 år: 4.557 kroner
  • 3-6 år: 3.609 kroner
  • 7-14 år: 2.838 kroner
  • 15-18 år: Månedlig ungeydelse: 946 kroner.

Er I en familie med 3 børn på 2, 6 og 8 år vil I således modtage 11.004 kroner en gang i kvartalet. Det er et pænt beløb, som kan bruges på både sommerferie, ny elektronik eller andre ting som alle i familien kan få glæde af.

Gem nogle af børnepengene til opsparing

Hvis dine børn har en børneopsparing, kan du gemme nogle af børnepengene hertil, så barnet får en god økonomisk start som voksen, når børneopsparingen kan udbetales.

Det beløb der indbetales på en børneopsparing er skattefrit og derfor er der fastsat en grænse på, hvor mange penge der kan sættes ind pr. år. I 2020 er det 6000 kroner pr. børneopsparing.

Det betyder 1500 kroner pr. kvartal og det vil udgøre mellem en halvdel og en tredjedel af børnepengene pr. barn fra gang til gang. Kan du undvære dette i familiens budget, er børnepengene således en oplagt måde at skabe en god og solid børneopsparing på.